Hvad er melatonin?

3 Mar, 2019 | Gode råd, Søvn

Melatonin kaldes også for mørkets hormon, fordi det produceres i hjernen og i øjnene, når det er mørkt. Det er det hormon, der gør, at vi bliver søvnige om aftenen. I dag kan melatonin fremstilles kemisk og kan dermed gives i pilleform til patienter, der har besvær med at sove, eller som lider af jetlag.

Der er ikke lavet mange undersøgelser af melatonins virkning, men der er flere teser om, at det for eksempel kan være med til at hjælpe folk, der arbejder i skiftehold til at få en normal døgnrytme, og at det kan være med til at forebygge kræft. I dag bliver det allerede givet til patienter med depression, der har problemer med at sove.

Hvad er melatonin

Hvad er melatonin og hvem kan tage det?

Melatonin er et naturligt forekommende hormon, der dannes i koglekirtlen i hjernen og i nethinden i øjet, når det er mørkt. Når det bliver lyst, aftager produktionen. Mennesket begynder at producere søvnhormonet allerede, når det er bare et par uger gammelt. Det er det, der er med til at gøre, at et spædbarn får en normal døgnrytme. Fra et menneske er 3-5 år gammelt, og til det bliver voksent, er produktionen af søvnhormonet på sit højeste. Derefter falder produktionen livet igennem.

Hormonet findes også i planter og dyr og er med til, at give dem en døgnrytme. Det er muligt at fremstille søvnhormonet kunstigt, hvilket gør, at man kan indtage det i tabletform.

Produktet Natur-Drogeriet Trypton*at (annoncelink) er et kosttilskud, som er med til at fremme søvnhormonet melatonin, som gør dig søvning.

Alle kan indtage melatonin. I Danmark er det et receptpligtigt stof, så du skal have fat på din læge for, at få det. Mange bestiller det dog hjem via nettet fra England eller Sverige, hvor det i begge lande er muligt, at købe det som håndkøbsmedicin.

Det er sparsomt med forskningen i forhold til melatonin. Det vides derfor ikke, om det kan give skader på et foster, hvis en gravid kvinde indtager stoffet. Er du gravid, bør du derfor tale med din læge om, om du bør tage det.

Fordele ved at indtage melatonin

For personer med søvnbesvær har forsøg vist, at der kan være moderate virkninger, hvis de indtager melatonin. Undersøgelsen er lavet på personer over 55 år, men det antages, at det gælder for alle aldersgrupper, at de kan have glæde af at indtage melatonin, hvis de har svært ved at sove.

De mest dokumenterede forsøg med melatonin er i forbindelse med folk, der lider af jetlag. Læs mere om det nedenfor.

Der er også hypoteser om, at søvnhormonet kan hjælpe folk, der arbejder i skiftehold, hvor de derfor arbejder om natten. Når du er vågen om natten, vil din krop producere mindre melatonin, fordi du opholder dig i et lyst lokale om natten og skal lægge dig til at sove om dagen. Det kan derfor give dig en dårligere søvnkvalitet. Der er dog ikke undersøgelser endnu, der kan endeligt bekræfte, at skifteholdsarbejdere kan få glæde af, at indtage melatonin.

Jetlag melatonin

Effektivt ved jetlag

Som nævnt ovenfor er de mest dokumenterede forsøg og erfaringer med melatonin i forhold til personer, der lider af jetlag. Fordi melatonintabletter er med til at fremkalde søvn, har de vist sig at være mest effektive, når du rejser fra vest mod øst. For os i Danmark vil det altså betyde, hvis vi rejser fra Danmark til Asien eller Oceanien.

Hvis du har opholdt dig i Nord- eller Sydamerika og rejser hjem, rejser du også fra vest mod øst, og der kan du også have gavn af pillerne.

Melatonintabletter er dog ikke helt uden effekt, hvis du rejser fra vest mod øst. Det er en god ide at tale med din læge om, hvordan du kan bruge pillerne.

Hjælper deprimerede til at sove

Nogle deprimerede sover hele tiden, mens andre har meget svært ved at sove. For den sidste gruppe har forsøg vist, at melatonin kan være med til, at hjælpe dem til at sove, hvilket har stor betydning for, at de kan blive raske igen.

Det er derfor helt normalt, at deprimerede med søvnbesvær kan få ordineret melatonintabletter af deres læge.

Kræft melatonin

Kan forebygge kræft

Andre undersøgelser tyder på, at melatonin kan være med til at forebygge kræft. Stoffet kan nemlig være med til at styrke ens immunforsvar, og det kan igen være med til at gøre, at man ikke har lige så høj risiko for at få kræft.

Derudover er der også flere undersøgelser, der tyder på, at melatoninen kan være med til at mindske de skadevirkende følger af strålebehandling og kemoterapi.

Det kan derfor være værd at tale med din læge om, om du kan få glæde af at tage melatoninpiller, hvis du lider af kræft.

Melatonin forlænge ens levetid

Melatonin kan muligvis forlænge ens liv

Nogle forsøg indikerer, at melatonin kan forlænge ens liv, hvis man tager det. Det er dog museforsøg, der ligger til grund for den hypotese; det er ikke noget, der er underbygget med forsøg på mennesker endnu.

Grunden til hypotesen er, at man mener, at melatonin også spiller en rolle i forhold til ældningsprocessen. Som nævnt ovenfor falder produktionen af melatonin med alderen, og det bliver af nogle tolket som, at de to ting er forbundet.

Det er dog sikkert, at melatonin fungerer som en antioxidant og det er et naturligt forekommende eller kunstigt fremstillet stof, der forhindrer eller svækker den skadelige iltning af levende væv. Det er derfor også en indikator.

Bivirkninger ved melatonin

Der er ikke påvist seriøse bivirkninger ved at indtage melatonin. Det kan forårsage mindre bivirkninger som kvalme, døsighed, svimmelhed og hovedpine. Af større bivirkninger kan nævnes mavesmerter, hæmning af ægløsning og humørændringer. Hvis du oplever bivirkninger, bør du tale med din læge om det.

Som nævnt ovenfor findes der ikke undersøgelser af, hvordan melatonin påvirker et foster. Du bør derfor være varsom med at tage det, hvis du er gravid.

Studier viser heller ikke, hvordan indtagelsen af melatonin påvirker en på længere sigt. Det er derfor heller ikke til at sige, om der er nogle langsigtede bivirkninger ved at indtage det dagligt gennem en årrække. Men som nævnt ovenfor er tesen netop den modsatte: at det kan være med til at forlænge ens liv.

Døjer du med søvnproblemer så kan du læse her om gode råd til en bedre og mere naturlig nattesøvn.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (135 votes, average: 3.89 out of 5)
Loading...